Wat zijn gaatjes?
Gaatjes worden veroorzaakt door bacteriën die zich aan het oppervlak van uw tanden en kiezen hechten. Naarmate de bacteriën zich vermenigvuldigen en groeien, vormen ze een witachtig laagje dat tandplak wordt genoemd. Als tandplak niet wordt verwijderd, begint deze zuren af te scheiden die kleine gaatjes in het oppervlak van het tandglazuur maken. Naarmate de gaatjes groter worden, groeien ze uiteindelijk uit tot één groter gat ( cariës).

Vullingen
Een gaatje in je gebit moet worden gevuld om ervoor te zorgen dat het gaatje niet groter wordt en pijn gaat doen. Als je een gaatje hebt, boort de tandarts ook een gaatje. De tandarts haalt als het ware het zieke deel vol met cariës weg.

Het vullen van tanden en kiezen is een van de voornaamste bezigheden van de tandarts. Vroeger waren vullingen van goud en vaak onbetaalbaar. Toen het amalgaam uitgevonden werd, werd de tandheelkunde voor iedereen toegankelijk. Amalgaam is nog steeds het meest gebruikte vulmateriaal waarmee sterke vullingen gemaakt kunnen worden die ook een zeer lange levensduur hebben. Vanwege de kleur van amalgaam en allerlei discussies over gezondheidsrisico’s vragen steeds meer mensen naar tandkleurige vullingen. Die gezondheidsrisico’s zijn nooit aangetoond.

Meerdere vullingen in een tand
Een tand bestaat uit verschillende vlakken, denk bijvoorbeeld maar een dobbelsteen, deze heeft ook meerdere kanten / vlakken. De bovenkant van een tand en met name de kies, heeft ook nog meerdere kleine vlakjes. Aan verschillende vlakken kunnen gaatjes ontstaan die gevuld moeten worden. Als er meerdere gaatjes in verschillende vlakjes worden gevuld, is dit terug te zien op uw rekening. Op de rekening staat dan bijvoorbeeld een tweevlaks- of drievlaksrestauratie.

Etsen en onderlaag
Etsen houdt in dat het tandoppervlak met een speciaal zuur wordt ruw gemaakt. Als het oppervlak ruw wordt gemaakt, wordt het makkelijker voor het vulmateriaal om zich aan het tandbeen te hechten. Dit voorkomt dat de vulling er weer snel uitvalt.

Door het ruw maken van het tandoppervlak wordt de bescherming van de tand minder en zal de tand gevoeliger kunnen worden voor prikkels van buitenaf (bijvoorbeeld koude en warmte). Daarom wordt in de meeste gevallen ook een onderlaag aangebracht die voorkomt dat deze prikkels de zenuw bereiken.

Enkele vragen:

Ik heb na het vullen nog steeds pijn aan die tand?
Wacht het een paar dagen af, de pijn kan vanzelf weggaan. Blijft de pijn of wordt deze erger maak dan een afspraak bij de tandarts. Er zijn verschillende soorten vullingen. Verschillende vlakken die gevuld kunnen worden. Een vulling kan dus groot of klein zijn. Hoe groter de vulling hoe meer kans je hebt dat je er last van kunt krijgen. Als een gaatje heel dicht bij de zenuw zit, kan het zijn dat je na de behandeling pijn hebt. Neem dan een pijnstiller. Wordt de pijn erger en gaat het kloppen en steken, neem dan contact op met de tandarts. Als de tand of kies met een witte vulling is gevuld, dan kan dit een tijdje gevoelig zijn met warm en koud. De pijn zal na een tijdje vanzelf weggaan (als de pijn blijft of erger wordt, neem contact op met de tandarts). Soms kun je na het vullen ook wat last hebben van je tandvlees. Soms wordt er om de vulling te maken een bandje (soort van taartvormpje) om je tand of kies gedaan voor de goede vorm. Dit kan soms een beetje in het tandvlees snijden. Hier kun je dus na de behandeling wat last van hebben. Je kunt gerust een pijnstiller nemen.

Ik heb nog geen twee weken geleden een vulling gekregen en het is nog steeds gevoelig en licht pijnlijk als ik iets eet of drink. Hoe kan dat?
Het is gebruikelijk dat de nieuwe ‘witte’ vulling voor de nodige irritatie zorgt. Dit heeft te maken met uitzetten en krimpen van het vulmateriaal en de onderliggende etslaag. Het kan voorkomen dat deze extra spanning en druk zetten op tand of op de zenuw. Deze irritatie kan wel eens enkele weken aanhouden, maar zou langzamerhand moeten wegtrekken. Mocht de irritatie na een maand niet minder zijn geworden, belt u dan gerust even op.Irritatie kan verder veroorzaakt worden als de tandarts diep heeft moeten boren en de zenuw heeft aangeraakt. Dit kan tot ver na de behandeling nog voor irritaties zorgen. Ook deze irritatie moet met tijd afnemen. Een andere reden van de irritatie kan zijn als de vulling nog te hoog is en deze voor extra druk op de tand/kaak veroorzaakt. Het beste is dan om de tandarts er naar te laten kijken.